Ridgrupper

RIDGRUPPER

På Gyttorps Ridklubb kan du utvecklas från din nivå.

Vi erbjuder ridgrupper i olika nivåer så att du ska få möjlighet att utvecklas utifrån din kunskap.

Du kan prova och betala för 1-4 lektioner innan du bestämmer dig. Hjälm och skyddsväst finns att låna.

På sidan Schema kan du se när de olika grupperna har sin lektion.

Glad liten flicka som sitter på en beige ponny

Utbildningsstege/Grupper

De nivåer vi har tar olika tid att lära in och det är viktigt att alla delar finns med i den fortsatta utvecklingen hos ryttaren.

’”En volt rider man redan som nybörjare och fortfarande som GP-ryttare men med ökat krav på utförandet.”

Det är alltid ridläraren som gör en bedömning om när eleven är redo att flyttas upp en nivå.

Hästar som rids utanför ett ridhus
Knatte grupp

Är för de minsta barnen ca 3-5 år. Här sker all ridning med ledare och undervisningen lite mer ”på lek”. Vi tar in upp till 8st i grupperna.

Lektionen pågår 30 min till häst. Ingen teori är knuten till denna grupp men vill man pyssla i stallet efter på egen hand så går det bra (i vuxet sällskap). Här vill vi att en förälder eller anhörig är med och leder barnet.

Ridlekis

Är för de yngre barnen ca 4-6 år. Här sker all ridning med ledare och undervisningen lite mer ”på lek”. Vi tar in upp till 6 st i grupperna.

Lektionen pågår i 30 min till häst samt 30 min teori för att på ett lekfullt men säkert sätt lära sig att umgås med hästen.
Här vill vi att en förälder eller anhörig är med och leder hästen.

Nybörjare junior

För den som är nybörjare från 7 år (här kan man vara i ganska blandad ålder). 50 min lektion som sker ca 30 min till häst samt 20 teori som består i att lära sig att iordningställa sin häst inför lektionen på ett säkert sätt. Här vill vi att en förälder eller anhörig är med både i stallet och på lektionen och leder sitt barn.

Vi vill att eleverna skall lära sig grunderna på ett säker och tryggt sätt. När det gäller barngrupperna vill vi gärna att föräldrar är delaktiga i att hjälpa sitt barn med justering av utrustning, samt leda vid behov osv.

Vi ber dock att ni då förblir passiva ledare och ej stödundervisar barnen, eftersom de lätt blir splittrade och får svårt med koncentrationen.

Av samma anledning bör föräldrar ej prata med sitt barn under pågående lektion från läktaren. Du som förälder behöver inte ha några förkunskaper. Vi hjälper dig att hjälpa ditt barn.

Nybörjare vuxen

För den som är nybörjare och vuxen, här lägger vi stor vikt i att på ett säkert sätt introducera eleverna i ridningen och skötsel av hästen.

Vi ägnar ca var 4:e lektion till att lära sig att göra iordning hästen för ridning, hantering osv.

Olympia och Håkan som rider i vuxengruppen på GRK
Förberedande grupp 1

Här rider eleverna i skritt och trav med ledare om så behövs  oftast i avdelningsridning (med tätryttare). Rider de enklaste ridvägarna, bomövningar samt balansövningar. Även här behöver en förälder eller anhörig vara behjälplig i stallet och vid ridning.

Förberedande grupp 2

Här rider eleverna i skritt och trav självständigt utan ledare, galoppen introduceras. Rider alla ridvägar, bomövningar i 2/3 punkts sits samt balansövningar. 

 

I de förberedande grupperna är teorilektionerna till största delen av praktisk karaktär där eleverna får lära sig att hantera hästen på ett säkert sätt och samtidigt lära sig både skötsel av häst, stall och utrustning. I den teoretiska delen ingår sådant som ridvägar, hästens exteriör, färger/tecken osv.

Nivå 1

Här rider eleverna i alla gångarter självständigt. Bomövningar, hoppar enkla hinder i trav samt caprilli övningar. Rider själv i skritt/trav vid uteritt. Här introducerar vi ridning på böjda spår med inverkan osv.

Nivå 2

– Här rider eleverna självständigt i alla gångarter. Markarbete/bomövningar i alla gångarter, hoppar enkla banor i galopp.
Rider själv i alla gångarter vid uteritt.
Här börjar vi lägga mer fokus på inverkan/sits. Rörelser tom LC i dressyr och upp till LE hoppning.

 
I nivå 1 & 2 är teorilektionerna fortfarande till största delen av praktisk karaktär där eleven får mer kunskap om hur hästen som individ fungerar, blandat med ridlära.
Nivå 3

Här rider eleverna i alla gångarter självständigt. Fokus läggs på inverkansridning i dressyren med olika rörelser tom LB. I hoppningen hoppar vi enkla banor och övningar i galopp med fokus på sits, tempo och vägar. Rider själv i alla gångarter vid uteritt.

Flicka rider GRKs häst Fanta
Nivå 4

Här rider eleverna i alla gångarter självständigt. Fokus ligger på inverkansridning i dressyren med olika rörelser tom LA. I hoppningen hoppar vi banor och övningar med hinder i följd i galopp med fokus på sits, tempo och vägar. Rider själv i alla gångarter vid uteritt samt hoppar enkla hinder i terrängen.

På teorilektionerna för Nivå 3 & 4 lägger vi fortfarande stor vikt på den praktiska delen med tillpassning av mundering, hästens miljö, bandagering /sårvård m.m.

I den teoretiska biten fördjupar vi oss i ridlära, utbildningsskalan för hästen, mer om hästens sjukdomar, smittskydd osv.

Dressyrextra

Här rider eleverna på Nivå 3 & 4. Vi fokuserar ännu mer på korrekt inverkan, arbetar hästen enligt utbildningsskalan, fokuserar på ryttarens sits och kan arbeta med rörelser upp till Msv dressyr om ryttare och häst är färdiga för det.

Hoppextra

Här rider eleverna på Nivå 3&4. Vi fokuserar ännu mer på korrekt inverkan, arbetar hästen enligt utbildningsskalan, fokuserar på ryttarens sits/balans och följsamhet över hinder. Hoppar övningar med lite högre svårighetsgrad än på vanlig lektion om ryttaren och hästen är färdig för det.

I dressyr och hoppextra är det teori varannan abonnemangsperiod med fokus på ridlära. Här anses eleven vara så självständig att hen kan iordningställa sin häst själv före och efter lektion. Är eleven under 16 år skall vuxen finnas i anslutning.

Utrustning

Ryttarens utrustning består av: stövel/sko/känga med klack (ej snörning). Obs! Från Nivå 3 rekommenderas ridstövel eller chaps för att uppnå en korrekt sits/inverkan, och från Nivå 4 är det ett krav. (Detta gäller även Dressyr/hoppextra), oömma byxor utan hårda sömmar på insidan, vantar/handskar, hjälm (finns att låna), skyddsväst (finns att låna). Uppsatt hår om längre än till axlarna.
Hjälm och väst skall bäras i all kontakt/hantering av häst för barn upp till 10 år.

Du kan läsa mer om utrustning i vår hästhållningspolicy. Policyn är en beskrivning av hur vi arbetar med hästar. Du som nyttjar anläggningen och på något sätt hanterar hästar ansvarar för att årligen läsa igenom och agera utifrån policyn.

Vad kostar det?

Här kan du läsa mer om vad det kostar att rida?

anläggningen